"Malle Babbe heette eigenlijk Barbara Claes"

De ware naam is bekend van Malle Babbe, de vrouw die is afgebeeld op een van de bekendste schilderijen van Frans Hals (circa 1583-1666). Ze heette Barbara Claes, zo ontdekte een medewerker van Museum Het Dolhuys in het Nederlandse Haarlem.

Over Malle Babbe, die door Hals rond 1633 werd afgebeeld als oudere lachende vrouw, was tot dusver niet veel bekend. Uit documenten blijkt nu dat ze was opgenomen in een Haarlems werkhuis voor verstandelijk beperkte mensen, samen met Pieter Hals, de zoon van de kunstschilder. Ze stierf in 1663, maar haar geboortejaar is nog altijd onduidelijk.

Rob de Nijs had in de jaren 70 een hit met "Malle Babbe". In het lied over dat "Lekker stuk, malle meid, lekker dier van plezier" werd Malle Babbe afgeschilderd als prostituee. Het Dolhuys exposeert de komende tijd de documenten die tot de ontdekking van de ware identiteit hebben geleid.