"Naar ons weten nog nooit aidsremmers geweigerd"

Ook de stad Gent volgt de federale regels over dringende medische hulpverlening en betaalt aidsremmers ook niet onvoorwaardelijk terug aan mensen zonder papieren. Dat blijkt uit een antwoord van OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A) aan OCMW-raadslid Els Roegiers (N-VA). Voor de oppositie het bewijs dat het Gentse OCMW "voorbarig" heeft gecommuniceerd en onterecht een heisa heeft gemaakt over de aanpak in Antwerpen. Coddens zelf ligt er niet van wakker: "Bij mijn weten hebben we nog nooit aidsremmers aan iemand geweigerd."

Midden februari: het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen trekt aan de alarmbel over het terugbetaalbeleid voor aidsremmers van het OCMW. Het Antwerpse OCMW bleek die aidsremmers namelijk niet altijd terug te betalen.

"We beoordelen geval per geval of de seropositieve aanvrager in het land van herkomst ook aan aidsremmers zou geraken. Als dat zo is, zien we geen reden waarom het Antwerpse OCMW voor de dure aidsremmers moet opdraaien", legde OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) destijds uit.

"Dat slaat volgens ons nergens op. Elke hiv-patiënt heeft aidsremmers nodig", reageerde het ITG verbolgen. Ook de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) vond de aanpak "bijzonder onmenselijk". "De kosten voor de aidsremmers worden door de federale overheid terugbetaald. Ze niet geven, is zieke mensen pesten", reageerde hij enkele weken geleden in De Standaard.

Kritiek op communicatie, niet op beleid

Volgens de Gentse N-VA was die kritiek - en een soortgelijke reactie van het Gentse OCMW - op Antwerpen onterecht, omdat Gent zelf ook niet onvoorwaardelijk aidsremmers terugbetaalt aan mensen zonder papieren. Dat blijkt uit een antwoord van OCMW-voorzitter Rudy Coppens (SP.A, foto bovenaan) gisteren in de OCMW-raad. Als de aanvrager niet meewerkt aan het sociaal onderzoek of niet financieel behoevend is, krijgt hij of zijn geen medische kaart en worden de kosten dus ook niet terugbetaald, verduidelijkte Coddens.

"Soms is het beter om vooraleer te reageren op een beleid van een andere stad, te weten hoe de vork werkelijk in de steel zit", reageert OCMW-raadslid Els Roegiers. "De uitspraken van burgemeester Daniël Termont, die het Antwerpse OCMW-beleid onmenselijk noemde, waren voorbarig. Ik ben tevreden dat deze kwestie nu is rechtgezet en dat het OCMW van Gent en Antwerpen op dit vlak op dezelfde lijn zitten", besluit ze.

De N-VA heeft dan ook enkel kritiek op de gevoerde communicatie van het OCMW en de burgemeester. "Het probleem is de hele heisa die erover gemaakt is. Over het gevoerde beleid (het naleven van de federale regels, red.) zijn we tevreden", zegt de N-VA.

OCMW-voorzitter Rudy Coddens ligt niet wakker van de kritiek op de gevoerde communicatie. "Antwerpen klopte destijds stoer op de borst, ik heb daar op gereageerd en nu wil de N-VA gewoon aantonen dat Gent en Antwerpen gelijkaardig zijn."

Coddens geeft toe dat ook Gent de federaal vastgelegde voorwaarden toepast, maar wijst erop dat er in de praktijk nog nooit aidsremmers geweigerd zijn: "Naar ons weten is dat nog nooit gebeurd."

Meest gelezen