Argentijnse kardinaal Bergoglio is paus Franciscus

De Argentijn Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus. Hij heeft de naam Franciscus aangenomen. Iets na 19 uur vanavond was er witte rook opgestegen uit de schouw van de Sixtijnse kerk en gingen de klokken van de Sint-Pietersbasiliek aan het luiden. Ruim een uur later verscheen Bergoglio als nieuwe paus op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

Na vijf stemrondes zijn de 115 kardinalen in Vaticaanstad erin geslaagd een nieuwe paus te kiezen.

Het is dus de 76-jarige kardinaal Jorge Mario Bergoglio geworden, de aartsbisschop van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hij wordt meteen de eerste Latijns-Amerikaan die paus wordt.

De verkiezing kwam er sneller dan verwacht, want de paus moest deze keer twee derde van de kardinalen achter zich zien te krijgen. De vorige keer, in 2005, was een gewone meerderheid voldoende.

De nieuwe paus wordt de 266e volgens de officiële lijst van de Kerk.

In een toespraak tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein sprak hij een dankwoord uit voor zijn voorganger Benedictus XVI. Hij hield ook een gebed voor zijn voorganger. Franciscus riep ook op tot broederlijkheid in de kerk. "Het komt me voor dat de kardinalen me zijn gaan zoeken aan het andere eind van de wereld", grapte hij nog. Hij sloot af met een energiek klinkende zegen "urbi et orbi".

De nieuwe kerkvorst werd uitbundig toegejuicht door de aanwezigen.

Zijn inhuldigingsviering zal plaatsvinden volgende week dinsdag. Op zo'n viering zijn vaak staatshoofden en regeringsleiders aanwezig.