België stuurt 50 militairen naar Mali

Het kernkabinet heeft het voorstel goedgekeurd van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) om 50 Belgische militairen naar Mali te sturen. De militairen moeten de Europese missie beschermen die instaat voor de opleiding van het regeringsleger.

Volgende maand gaat een Europese missie van start in Mali. Die moet het regeringsleger opleiden. Minister van Defensie Pieter De Crem zei vanmorgen voor aanvang van het kernkabinet dat hij een voorstel op tafel zou leggen om 50 Belgische militairen naar Mali te sturen om die missie te ondersteunen. Het kernkabinet heeft dat voorstel goedgekeurd.

Op een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken was eerder deze week gebleken dat zowat 80 militairen ontbraken om de bescherming van de Europese instructeurs te verzekeren. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vroeg zijn Belgische collega Didier Reynders toen formeel om een bijdrage van 30 militairen te leveren. 

In totaal zullen 150 militairen voor de veiligheid van de missie instaan. Ook Spanje en Tsjechië sturen soldaten.

België is al enkele weken actief in Mali. Ons land ondersteunt de Franse militaire operatie Serval met twee C-130-transportvliegtuigen,  twee A109-helikopters voor medische evacuaties en 75 begeleidende militairen.