Broer De Gelder wil achternaam veranderen

Op het proces-De Gelder zijn ook de jongere broer en zus van de beschuldigde komen getuigen. In hun dagelijkse leven dragen ook zij de gevolgen van de daden van hun broer.

Zowel de broer als de zus geeft te kennen dat er sprake is van een Kim voor hij ziek werd en een andere Kim nadat hij ziek was geworden. Ervoor bouwde hij samen met zijn broer kampen, leerde hij zijn zus hoe ze haar veters moest strikken en schaakte hij samen met haar.

Ze vertellen beiden hoe hun broer vanaf een bepaalde leeftijd geen emoties meer vertoonde en altijd in zichzelf gekeerd was. "Dan sloot hij zich meer en meer af van de buitenwereld. Hij dacht dat hij 's nachts mannetjes op het dak hoorde, was tegen zichzelf aan het praten in de garage en dacht dat ze hem aan het bespieden waren", vertelt zijn zus.

De jonge vrouw getuigt ook hoe Kim haar 's nachts deed schrikken als ze naar het toilet moest. "Dan stond hij in het donker gewoon wat in de gang te staan." Ook als ze aan het schaatsen is in de buurt van hun ouderlijke huis en hij haar staat aan te staren, wordt ze bang van hem en vlucht naar haar grootouders.

"Geen stage mogen doen door de naam De Gelder"

De feiten hebben een zware impact op het leven van de jongere broer en zus van De Gelder. Zijn twee jaar jongere broer is opgeleid tot kinderverzorger, maar mocht nergens beginnen door zijn familienaam.

De jongeman geeft aan dat sinds zijn dochtertje is geboren, de feiten nog meer zijn gaan doorwegen en dat hij kampt met een depressie. Hij wil zijn naam laten veranderen.

Ook de zes jaar jongere zus ondervindt problemen bij haar opleiding door de daden van haar broer. Ze was geslaagd in haar derde en vierde middelbaar verzorging, maar in het vijfde middelbaar moest ze stage doen en de school raadde haar aan om verkoop te gaan studeren, wat ze dan ook deed.

Nu studeert ze verpleegkunde aan de hogeschool. Ze was met onderscheiding door haar eerste module, maar de school heeft haar door het proces nu aangeraden haar tweede module, waar ook stage in wordt gelopen, niet mee te doen.

"Ik ben Walter en zijn haar stond recht omhoog"

De broer van De Gelder vertelt ook over de eerste keer dat hij zijn broer ging bezoeken in de gevangenis. "Dat was heel moeilijk voor mij. Hem terugzien was heel raar", zegt de broer, die de beschuldigde minder bezoekt dan zijn zus, zijn ouders en zijn grootouders.

"Soms is mijn broer niet aanspreekbaar in de gevangenis", zo getuigt de jonge man. "Op een moment was hij ervan overtuigd dat hij Walter was en stond zijn haar recht omhoog. Mijn zus en ik vonden dat lachwekkend. Een maand of twee later was hij weer normaal. We praten over dagdagelijkse dingen."

Over de feiten heeft hij met zijn broer nooit gesproken. "Ik denk toch dat hij zou dichtklappen."