Burgemeester van Haren stapt op na rellen

In Nederland stapt burgemeester Rob Bats van Haren op. Bats moest zich gisteravond verantwoorden in de gemeenteraad voor zijn optreden ten tijde van de "Facebookrellen". Aan het begin van de raadsvergadering las Bats een verklaring voor waarin hij aankondigde dat hij op 1 april ontslag neemt.
Burgemeester Bats vindt dat hij niet voldoende steun meer heeft om aan te blijven.

"Om als burgemeester in Haren met de enorme uitdagingen die er liggen om te kunnen gaan en om daaraan leiding te kunnen geven, moet je volle steun en draagvlak hebben", verklaarde Bats. "Ik ben er sinds vorige week woensdag van overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester."

In Haren, een dorp in de provincie Groningen, nodigde eind september vorig jaar een meisje via Facebook niet alleen haar vrienden uit op haar verjaardagsfeest, maar iedereen. Duizenden jongeren liepen het dorp plat en het kwam tot rellen en er werd voor honderdduizenden euro's schade aangericht.

Een recent rapport maakt brandhout van de aanpak door de gemeente en de politie. Die waren niet goed voorbereid en hadden te weinig oog voor de sociale media. Daar heeft burgemeester Bats nu zijn conclusies uit getrokken.