Chávez vermoord door "buitenlandse krachten"?

Een Venezolaanse speciale commissie zal een onderzoek voeren naar de dood van president Hugo Chávez en de geruchten dat hij vermoord zou zijn door "buitenlandse krachten". Dat heeft de Venezolaanse minister van Olie Rafael Ramirez bekendgemaakt aan de BBC.

Wie dacht dat na de dood van de Venezolaanse president Hugo Chávez de relaties tussen de Verenigde Staten en Venezuela zouden verbeteren, heeft het mis. De Venezolaanse overheid verdenkt er de Amerikanen van samen met Israël achter de dood van Chávez te zitten.

Meer nog, een speciale commissie zal de dood van de president nauwer onderzoeken, alsook de vermoedens dat hij vermoord zou zijn door buitenlandse inlichtingendiensten, zo liet minister van Olie Rafael Ramirez aan BBC Mundo verstaan. Ramirez twijfelt er naar eigen zeggen niet aan dat de dood van Chávez te vergelijken is met die van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat. Diens lichaam werd opgegraven om te onderzoeken of hij vergiftigd werd.

Eerder had ook vicepresident Nicolas Maduro - inmiddels interim-president - die vergelijking gemaakt. En ook Chávez zelf opperde ooit - nadat kanker bij hem werd vastgesteld - dat hij mogelijk "geïnjecteerd" werd door "buitenlandse imperialistische krachten".