Horen Vlaamse leeuwenvlaggen thuis op wielerwedstrijden?

Philippe Gilbert heeft in een interview in Humo uitgehaald naar de Vlaamse leeuwenvlaggen die de laatste jaren vaak opduiken bij wielerwedstrijden. "Die vlaggen verdienen geen plaats in de koers", meent hij. Politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging Peter De Roover noemt de uitlatingen "ronduit hypocriet".

In een interview dat deze week in Humo te lezen staat, ventileert wereldkampioen Philippe Gilbert zijn mening over de Vlaamse leeuwenvlaggen die de laatste jaren frequent langs de weg opduiken tijdens wielerwedstrijden. 

Gilbert ziet ze niet graag verschijnen. "Op een wereldkampioenschap moet je zwaaien met de vlag van je land, niet met die van een regio", stelt hij. "Die vlaggen verdienen geen plaats in de koers. Die mannen staan trouwens alleen op plaatsen waar ze zeker in beeld komen."

In een beweging haalt hij ook uit naar de N-VA: "Extremisten heb je overal. De mensen geloven niet meer in de politiek en geven hun stem dan maar aan zulke partijen. Het is een negatieve keuze". Nochtans houdt hij vol dat hij zich ver weg van elke politieke kleur houdt. "Ik geloof meer in mensen en in de waarden waar ze voor staan."

"Sta me toe even te lachen"

Politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging Peter De Roover reageerde in "Hautekiet" op Radio 1 eerder smalend op de kritiek van Gilbert.

"Sta me toe even te lachen", zei hij. "Volgens Gilbert kunnen nationale vlaggen wel maar regionale niet. Dat is weinig rechtlijnig. Sport is nu eenmaal een instrument om een groepsidentiteit te bevestigen."

Volgens De Roover zijn de leeuwenvlaggen een gelijkaardige uiting van een groepsgevoel als het spelen van de Brabançonne voor een match van de Rode Duivels. Hij vindt het daarom hypocriet dat Gilbert net de Vlaamse leeuw met de vinger wijst. "De vlaggen zijn geen politiek signaal. Ze zijn een kleurrijke omkadering van de essentie. En dat is de wielersport."

De Roover beweert voorts geen enkel bezwaar te hebben tegen vlaggen met de Waalse haan bij wielerwedstrijden. "De Waalse beweging is onze bondgenoot. Ik zou Philippe Gilbert gerust met een Waalse haan willen toejuichen."

"Voor mij tellen de koers en mijn supporters"

Intussen heeft Philippe Gilbert een persbericht verspreid waarin hij zijn uitspraken in het interview in de juiste context wil plaatsen. "Ik heb geen enkele politieke uitspraak willen doen. Ik hou me ook zo ver mogelijk af van politiek", zo staat te lezen. "Wat voor mij telt, zijn de koers en mijn supporters. Of die nu uit Vlaanderen, Wallonië, Brussel of waar dan ook komen, ik waardeer hun steun enorm."

Hij blijft evenwel achter zijn standpunt staan. "Ik meen oprecht dat ik de Vlaamse leeuwenvlaggen niet begrijp omdat je op een wereldkampioenschap de kleuren van een land verdedigt en niet die van een regio. Ik wil voor alle duidelijkheid ook niet dat er op zo'n moment met de Waalse vlag wordt gezwaaid."

lees ook