Iberia en vakbonden bereiken akkoord over besparingen

De staking bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia, waardoor de voorbije weken al duizenden vluchten moesten worden geschrapt, is van de baan. Directie en vakbonden hebben een compromisakkoord ondertekend. Het aantal ontslagen wordt teruggebracht van 3.800 tot 3.147.

Het compromis is uitgewerkt door een sociaal bemiddelaar. Het aantal ontslagen wordt teruggebracht van 3.800 tot 3.147, op een totaal van 20.000 personeelsleden. De overblijvende werknemers moeten minder inleveren dan oorspronkelijk gepland.

De pilotenvakbond moet zich nog uitspreken over het akkoord, maar heeft al beloofd voorlopig niet te staken.

Door in totaal 10 stakingsdagen in februari en maart moest Iberia meer dan 2.500 vluchten schrappen. Een derde staking van vijf dagen was aangekondigd van 18 tot en met 22 maart, maar is nu dus van de baan.

International Airlines Group (IAG), aandeelhouder van zowel Iberia als British Airways, wil de Spaanse luchtvaartmaatschappij uit de rode cijfers halen met drastische besparingen. Vorig jaar leed Iberia nog een verlies van 351 miljoen euro.