Laatste samenzweerder tegen Hitler overleden

In Duitsland is Ewald-Heinrich von Kleist overleden. Von Kleist was de laatste overlevende van een groepje Duitse officieren onder leiding van kolonel Claus von Stauffenberg, die een mislukte aanslag op de Duitse dictator Adolf Hitler hadden gepleegd.
AP2010
Ewald-Heinrich von Kleist in Berlijn in 2010.

Op 20 juli 1944 deden de officieren een bom ontploffen in het hoofdkwartier van Hitler in Rastenburg, Oost-Pruisen. Maar Hitler raakte slechts licht gewond en overleefde de aanslag.

Von Stauffenberg en zo'n 200 anderen werden in de dagen volgend op de aanslag terechtgesteld, vaak na showprocessen. Von Kleist werd opgepakt en een tijdlang opgesloten, maar hij overleefde zijn straf in een concentratiekamp. Hij is 90 jaar geworden.Volgens zijn weduwe is hij overleden in hun huis in München.