Léonard: "Ik ken de nieuwe paus niet"

De Belgische aartsbisschop Léonard reageert positief op de pausverkiezing van de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio. "Ik ben blij dat we zo snel een nieuwe paus hebben en ik ben ook blij dat hij uit Latijns-Amerika komt", aldus Léonard. Ook de bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, reageert positief op de verkiezing van Bergoglio.

De Belgische aartsbisschop André Léonard is heel blij met de snelle verkiezing van Jorge Mario Bergoglio tot paus. "Ik ben heel blij dat er zo vlug een nieuwe paus gekozen is. Het is net zoals bij de verkiezing van paus Benedictus XVI heel snel gegaan", aldus Léonard.

De nieuwe paus Franciscus I is een grote onbekende voor de Belgsiche aartsbisschop. "Ik ken de nieuwe paus niet. Ik ken zijn naam en weet dat hij ook tijdens het vorige conclaaf in 2005 werd genoemd. Ik heb de nieuwe paus nooit ontmoet of gesproken."

Léonard vindt de keuze voor een kardinaal uit Zuid-Amerika heel positief. "Het feit dat hij uit Latijns-Amerika komt is heel positief omdat Latijns-Amerika enorm belangrijk is voor de katholieke kerk in de wereld."

De keuze van de naam Franciscus juicht de Belgische aartsbisschop ook toe. "Het is een heel goede naam voor de paus. Franciscus van Assisi was een van de grootste heiligen uit de geschiedenis van de kerk. Het was iemand die heel veel mensen heeft geïnspireerd en nog steeds inspireert. Ik vind dat een heel interessante keuze", besluit Léonard.

Johan Bonny: "Gelukkig met de keuze"

De bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, reageert ook positief op de verkiezing van Bergoglio. "Ik ben gelukkig met de keuze. De naam van kardinaal Bergoglio deed de vorige keer al de ronde. Velen van ons die toen al voor een kandidaat uit een ander continent waren, dachten aan hem", aldus Bonny.

Bonny omschrijft de nieuwe paus als een man "met een rijke pastorale ervaring die in Argentinië dicht bij de mensen en de armen leefde". "Het is ook een verzoenende man en ik denk echt dat hij voor de kerk van vandaag een meerwaarde kan bieden", zegt Bonny.

"Ik denk dat zijn verkiezing een signaal van hoop en vertrouwen is voor heel Latijns-Amerika", besluit Bonny.