Metropolitane gemeenschap krijgt nog meer tegenwind

Vier N-VA-burgemeesters uit Vlaams-Brabant vechten de oprichting van de Brusselse metropolitane gemeenschap aan bij het Grondwettelijk Hof. Ze sluiten zich aan bij de verzoeken die de gemeenten Overijse, Steenokkerzeel en Landen al aankondigden. De N-VA-burgemeesters zien het verplichte lidmaatschap van de gemeenten aan die hoofdstedelijke gemeenschap (BHG) niet zitten.

De metropolitane gemeenschap is een overlegorgaan tussen de drie gewesten en alle gemeenten van het oude Brabant. De oprichting ervan is bepaald in het communautaire akkoord dat acht partijen eind 2011 sloten.

De N-VA is tegen het orgaan, omdat Franstalige partijen het voorstellen als een uitbreiding van Brussel. In verschillende gemeenten van Vlaams-Brabant diende de partij moties in tegen de hoofdstedelijke gemeenschap. Dat verzet leidde dan weer tot wrijvingen binnen de Vlaamse meerderheid. Vooral CD&V vindt dat de N-VA stokebrand speelt in de rand en de mensen desinformeert.

Om de hete brij wat te koelen, nam de Vlaamse regering intussen een standpunt in. De Vlaamse regering wil een samenwerkingsakkoord met Brussel tekenen over de BHG, maar pas als de procedures voor het Grondwettelijk Hof achter de rug zijn. Minister voor de Rand Geert Bourgeois (N-VA) lichtte dat standpunt toe in het Vlaams Parlement.

Nu stappen ook de N-VA-burgemeesters Luc Deconinck (Sint-Pieters-Leeuw), Willy Segers (Dilbeek), Theo Francken (Lubbeek) en Dominic Vansevenant (Keerbergen) "ten persoonlijken titel" naar het Grondwettelijk Hof. "Wij willen vooral gemeenten steunen die het lef hebben om naar de hoogste rechtbank van het land te trekken om de BHG te laten vernietigen", zegt Deconinck.