Obama verwijt Chinese regering steun voor hackers

President Obama heeft nu openlijk verklaard dat de Chinese overheid achter sommige cyberaanvallen op Amerikaanse netwerken zit. Het is vrij uitzonderlijk dat hij dat met zoveel woorden zegt en dat duidt op ergernis.
AP2002

In een interview met de zender ABC News wou Obama het woord "cyberoorlog" of "internetoorlog" niet in de mond  nemen, maar toch was hij erg duidelijk. "Sommige, maar niet alle aanvallen op Amerikaanse internetsystemen worden gesteund of georganiseerd door de Chinese staatsorganen. Anderen zijn het werk van criminele bendes", aldus de president.

Hoe dan ook zijn er steeds meer aanvallen van hackers en komen een groot deel daarvan vanuit China, zei Obama, die opmerkte dat hij daarover al "very pretty tough talk" gehad had met de Chinese leiders. China ontkent echter dat het hackers inzet en zegt dat het land zelf vaak het slachtoffer is van cyberaanvallen.

Gisteren hadden de Amerikaanse veiligheidsdiensten gemeld dat cyberaanvallen nu het terrorisme hebben vervangen als belangrijkste gevaar voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. In het rapport staat ook dat Amerika moet investeren in computerveiligheid om een "digitaal Pearl Harbor" te voorkomen.

Vooral het Chinese leger zou een eenheid bezitten die toegang probeert te krijgen tot 140 Amerikaanse bedrijven of instellingen. Het zou vooral gaan om IT-bedrijven, lucht- en defensiegroepen, overheidssystemen, satellieten en communicatie en wetenschappelijk onderzoek. In januari werd de website van de krant The New York Times door hackers aangevallen kort nadat de krant een kritisch artikel over de rijkdom van de Chinese premier Wen Jiabao had gepubliceerd.

A2013

Meest gelezen