Reynders: "Dit kan ik niet over mijn kant laten gaan"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) slaat in enkele kranten stevig terug na de bakken kritiek die de voorbije dagen uit christendemocratische hoek over hem heen werden gegooid, door Reynders als een "georganiseerde aanval" gepercipieerd. "Ik heb destijds mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik had felicitaties verwacht, maar in de plaats hoor ik dat ik jarenlang blunders heb begaan."

Tegen een setting waarin enkele miljarden gevonden moeten worden om een begroting op Europese maat te maken en de storm over het ACW nog niet volledig gaan liggen is, blijven de verwijten tussen de federale coalitiepartners over en weer vliegen.

De afgelopen dagen was vooral vicepremier Reynders de gebeten hond. Nadat Reynders zich luidop had afgevraagd hoe het kon dat men bij het ministerie van Financiën de fiscale inkomsten verkeerd had ingeschat, kreeg hij de wind van voren van CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Reynders beging zelf jarenlang de ene blunder na de andere. Hij is gewoon gefrustreerd dat hij geen minister van Financiën meer is", was Beke scherp.

De gebeten hond bleef enkele dagen braaf in zijn hok zitten, maar blafte gisteren op het kernkabinet en vandaag in enkele kranten als vanouds. Reynders pikt het niet meer, die - zoals hij het noemt - "georganiseerde aanval" op zijn persoon: "Dit is geen kritiek meer. Wat ik nu allemaal naar mijn hoofd heb gekregen, dat kan ik niet over mijn kant laten gaan", zegt hij in een interview met De Morgen.

Reynders vuurt met name terug op Wouter Beke, die hij "Wouter Moureaux" noemt, waardoor hij Beke vergelijkt met "de PS'er die om de haverklap begint te schelden". Reynders verwijt Beke dat hij in alle media uitgebreid zijn gal heeft gespuwd, maar hem evengoed eens had kunnen bellen. "Maar ik heb hem niet gehoord aan de telefoon."

"Ik heb niet gelekt in ACW-dossier"

Reynders is formeel in de kranten: "Ik heb niet gelekt in heel het ACW-dossier." Hij zegt ook fier te zijn op het feit dat hij de KB's over de waarborg voor Arco heeft ondertekend. "Ik heb als minister van Financiën altijd mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik hoop dat de 800.000 Arco-coöperanten blij zijn dat er nog iemand als Didier Reynders is. Ik heb altijd gedacht dat ik felicitaties zou krijgen, maar in de plaats krijg ik het verwijt dat ik jarenlang blunders heb begaan."

Reynders uitte zijn ongenoegen over de aanval van CD&V ook op het kernkabinet gisteren. "Ik heb gezegd dat ik hoopte dat de aanvallen vanuit CD&V nu zouden stoppen." Volgens de liberaal hebben Koen Geens en Pieter De Crem daar positief op geantwoord.

Het ontslag van Steven Vanackere begrijpt hij nog steeds niet. "Waarom neemt iemand ontslag als hij geen persoonlijke fout heeft gemaakt?" Bovendien blijven de vragen komen, merkt hij op.

De vicepremier vraagt zich ook af of er in Vlaanderen geen debat gevoerd moet worden over de band tussen CD&V en het ACW. "Is die wel gezond? Verdedigen dergelijke politici het algemeen belang of een specifiek belang?"

Moureaux: "Ontroerd te vernemen dat ik een broer in Vlaanderen heb"

De vergelijking met Moureaux door Reynders is ook de PS'er zelf opgevallen. "Ik ben ontroerd te vernemen dat ik een broer in Vlaanderen heb", laat hij op Twitter weten.

Moureaux en Reynders zijn op zijn zachtst gezegd nooit echt beste vrienden geweest, en Moureax bewijst dat ook nu weer: "Als Reynders nerveus is, is alles mogelijk..."