Syrië: gewapende groepen rekruteren kinderen

Volgens een rapport van de hulporganisatie "Save the Children" worden meer en meer kinderen in Syrië gerekruteerd door gewapende groepen aan beide kanten van het conflict. Het gewapend conflict in Syrië heeft een negatief effect op alle aspecten van hun leven, zegt het rapport.
AP2013
Een jongetje in Aleppo houdt een vogeltje in zijn hand dat gewond is geraakt bij een luchtaanval van het leger.

Kinderen worden gebruikt als kruiers, om op de uitkijk te staan, als informanten, strijders en als menselijk schild, zegt "Save the Children" in het rapport "Childhood under Fire", en dat gebeurt steeds vaker. Kinderen niet ouder dan 8 jaar zijn gebruikt als menselijk schild in sommige gevallen, volgens het rapport.

Voor sommige kinderen en hun families is het een bron van trots om deel te nemen aan de gewapende strijd, maar in een aantal gevallen worden de kinderen daartoe gedwongen.

Verloren generatie

Volgens het rapport heeft het gewapend conflict in Syrië een negatieve invloed op alle aspecten van het leven van de kinderen in Syrië. Drie op de vier kinderen die geïnterviewd werden door Turkse onderzoekers, zeiden dat ze een naaste verloren hadden door de gevechten. Daarnaast is een kind op de drie al geslagen, geschopt of beschoten in de loop van het conflict.

Zo'n twee miljoen kinderen in Syrië hebben hulp nodig: veel kinderen hebben geen toestand tot gezondheidszorg en leven in ongezonde omstandigheden met een groot risico op ziekten. Ook kunnen ze vaak niet naar school omdat de scholen vernield zijn of omgevormd tot schuilplaatsen voor vluchtelingen.

"Ik denk niet dat er een kind is dat niet geraakt is door deze oorlog", zegt een kind in het rapport. "Iedereen heeft de dood in de ogen gezien, iedereen heeft iemand verloren. Ik ken niemand die niet geleden heeft zoals wij."

Eerder had Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, al gewaarschuwd dat er in Syrië een verloren generatie dreigt op te groeien van kinderen die enkel geweld kennen, geen onderwijs krijgen en blootgesteld worden aan trauma's die hen voor het leven kunnen tekenen.

Bij de burgeroorlog in Syrië zouden al 70.000 doden gevallen zijn. Meer dan een miljoen Syriërs zijn geregistreerd als vluchteling in de buurlanden van Syrië.

AP2012