Terreurdreiging Nederland is opgetrokken

Nederland heeft het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd tot de op een na hoogste alarmfase. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten.

Het dreigingsniveau werd verhoogd van "beperkt" naar "substantieel". Voornaamste aanleiding is de stijging van het aantal Nederlandse moslims die meevechten in landen als Afghanistan, Somalië en Syrië.

Gisteren maakte de NOS melding van een honderdtal jongeren van Nederlandse afkomst die zich bij islamistische strijders in het buitenland gevoegd zouden hebben, vooral in Syrië. "Bij hun terugkeer in Nederland vormen zij een potentiële bedreiging omdat ze getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid kunnen zijn", zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Nederland

Schoof wijst ook op een toename van radicalisering van groepjes moslimjongeren in Nederland. Wat de terreurcoördinator ook verontrust, is de ruimte die jihadistische netwerken in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben gekregen. Omdat een deel van die netwerken het hebben gemunt op westerse doelen, is het risico op een aanslag in Nederland of een Nederlands doel in het buitenland toegenomen.

Wat is substantieel?

Bij een "substantieel" dreigingsniveau is "de kans dat een aanslag in Nederland zal plaatsvinden reëel". Ook kan er sprake van zijn dat er nieuwe trends of fenomenen worden ontdekt waar dreiging vanuit kan gaan.