Vranckx trekt vanavond naar de "falende staat"

Vandaag is op Canvas de tweede aflevering van "Het verdriet van Europa" te zien. Daarin vertelt Rudi Vranckx hoe Europa en de Europeanen de voorbije jaren in een crisis zijn terechtgekomen. Hij trekt daarvoor naar de landen die het zwaarst zijn getroffen door de banken- en de schuldencrisis: IJsland, Ierland, Griekenland, Italië en Spanje. Vranckx gaat er na hoe de problemen zijn ontstaan en doet dat vooral door gewone mensen hun verhaal te laten vertellen.

Net zoals "De vloek van Osama" en "De revolutieroute" combineert "Het verdriet van Europa" een historisch verhaal dat zich nú ontwikkelt, met een reisverhaal.

In de tweede aflevering trekt Rudi Vranckx naar het land dat in de totale catastrofe terechtkwam: Griekenland. Hij brengt er het ontroerende verhaal van een vrouw die uit armoede haar kinderen moest afstaan, maar legt ook de vinger op de wonde: hij toont hoe epidemische belastingontduiking en alledaagse corruptie bij groot en klein, Griekenland ten onder deden gaan.

Vandaar trekt Vranckx verder naar Italië, waar hij geconfronteerd wordt met hedendaagse maffiapraktijken, en de vader ontmoet van een veelbelovende jonge onderzoeker die in het vastgeroeste en corrupte Italië geen toekomst meer zag, en zichzelf van het leven beroofde.

"Het verdriet van Europa - Aflevering 2: De falende staat", vanavond om 21.35 uur op Canvas. Rudi Vranckx is ook te volgen via Facebook.