Waterschade in concertzaal Conservatorium Brussel

De concertzaal van het Koninklijk Conservatorium in Brussel is tijdelijk niet meer bruikbaar door waterschade. Alle concerten voor de komende week zijn geannuleerd. De zaal is een beschermd historisch monument.

De directie van het Conservatorium stelde gisteren vast dat de glazen overkapping boven de concertzaal het water dat ontstaan was door smeltende sneeuw, niet meer buiten kon houden.

Het water begon de zaal in te druppelen, op het podium en de stoelen van de parterre. Technici van het Conservatorium hebben onmiddellijk geprobeerd om de schade te beperken door plastic zeilen op het dak te bevestigen en het water met emmers op te vangen in de zaal.

Maar de concertzaal is hoe dan ook tijdelijk niet meer bruikbaar, omdat de veiligheid en het comfort van de musici en de bezoekers niet meer gegarandeerd kunnen worden. Alle concerten zijn meteen geannuleerd. In eerste instantie voor één week.

Deskundigen moeten de omvang van de schade nu in kaart brengen. De beheerders van het Conservatorium vrezen dat de aanhoudende winter en de aangekondigde vorst ernstige schade zullen veroorzaken op de plekken waar water is geïnfiltreerd. Na het advies van de deskundigen wordt bekeken of de concerten opnieuw kunnen plaatsvinden of er nog meer geannuleerd moeten worden.

De vzw Conservamus, die zich al zes jaar inzet voor de renovatie van dit historische pand, betreurt de waterschade, "het zoveelste incident in een lange lijst". "Het is een nieuwe dreiging op een reeds zwaar verwaarloosd gebouw. De waterschade bewijst weer eens dat urgente politieke beslissingen nodig zijn om werk te maken van de restauratie van het Conservatorium", luidt het in een persbericht.