Zwarte rook boven de Sixtijnse Kapel

De eerste twee stembeurten van de dag hebben nog geen nieuwe paus opgeleverd. Omstreeks 11.40 uur braakte de schoorsteen op de Sixtijnse Kapel in Rome zwarte rook uit. De 115 kardinalen die een nieuwe paus moeten kiezen, stemmen deze namiddag nog twee keer.
Zwarte rook boven de Sixtijnse Kapel: nog geen habemus papam.

Om 9 uur vanmorgen waren de 115 kardinalen die een nieuwe paus moeten kiezen, de Sixtijnse kapel binnengeschreden voor hun eerste volledige dag van het conclaaf. Zoals de procedure voorschrijft, volgden twee stembeurten, in absolute stilte. Er wordt niet gedebatteerd. De kardinalen schrijven een naam op een briefje in een onherkenbaar handschrift. Dan brengen de kardinalen hun briefje een na een naar voren en leggen het in een kelk.

De twee stemrondes van vanochtend hebben dus nog niets opgeleverd, want rond 11.40 uur kringelde er zwarte rook uit de schoorsteen die speciaal voor de gelegenheid op de Sixtijnse Kapel gemonteerd is. Honderden mensen die op het Sint-Pietersplein de regen trotseerden, zagen hun verwachtingen dus niet ingelost.

Gisteren waren de kardinalen al een eerste keer in de Sixtijnse Kapel opgesloten, na een dag van gebed en religieuze pracht en praal. Er was slechts één stemronde, en die leverde die geen resultaat op. Iets na 19.30 uur verscheen zwarte rook uit de schoorsteen.

Op geen enkel modern conclaaf is op de eerste dag meteen een paus verkozen, dus de uitslag was geen verrassing. De eerste stembeurt wordt meer gezien als een manier om de keuze te vernauwen tot een aantal koplopers, waarover dan de komende dagen gediscussieerd kan worden.

Veel waarnemers verwachten een paus tegen donderdag, ook al is er nog geen duidelijke favoriet en kan het ook langer duren. Als er aan het einde van drie dagen met vier stemrondes (vrijdagavond, dus, nvr) nog geen kandidaat is met de vereiste tweederdemeerderheid, volgt een dag van bezinning waarop eventueel ook informeel gedebatteerd kan worden.

Deze voormiddag kwam er dus opnieuw zwarte rook uit de schoorsteen. In de late namiddag wordt opnieuw rook verwacht, u kan het op deredactie.be live volgen.