10.000 vakbondsleden tegen besparingen in de EU

In Brussel hebben tienduizend mensen leden van de vakbonden actie tegen de besparingen die de EU oplegt aan de lidstaten. Premier Elio Di Rupo begrijpt de eisen van de betogers, maar plaatst die ook in hun context.

De actiedag in het Jubelpark is een initiatief van het Europees Vakverbond (EVV). Ze kreeg de steun van de drie grote Belgische vakbonden ACV, ABVV en ACLVB, maar ook van collega's uit andere Europese landen. 

Vanochtend werd er in Brussel betoogd en in de namiddag was er een grote actiedag in het Jubelpark. Niet toevallig valt de actiedag samen met de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders elders in Brussel.

Zo willen de Europese vakbonden druk zetten op de EU-leiders om een einde te maken aan wat ze "blinde besparingsdrift" noemen. Volgens hen zetten die besparingen een rem op de economie. Een aantal sprekers hekelden die besparingen die de gezondheidszorg in Europa zouden bedreigen. Er waren ook delegaties van bedrijven als ArcelorMittal in Luik en Caterpillar in Gosselies, waar duizenden banen sneuvelen, evenals van de Ford-fabriek in Genk die gesloten zal worden.

De vakbonden riepen op tot een ander beleid dat meer gericht is op investeringen, banen en groei. ACV-topman Marc Leemans eiste structurele hervormingen. Hij wil onder meer een Europees minimumloon en een industrieel beleid waarin de Europese landen "elkaar niet kapot concurreren".

ABVV-topman Rudy De Leeuw verweet de Europese leiders dat ze "gebuisd zijn" en de "industrie laten doodbloeden". Jan Vercamst van de liberale ACLVB riep op tot "een Europees beleid dat gericht is op groei en banen en ons voor verdere achteruitgang kan behoeden". 

Premier Di Rupo begrijpt de actie

"Ik begrijp de actie en hou er rekening mee", zo beloofde premier Elio Di Rupo (PS) als antwoord op de betoging van de vakbonden in Brussel. Wel drukt de premier er op dat er een evenwicht moet zijn tussen de begrotingsdiscipline waardoor ons land het internationale vertrouwen kon herwinnen, en relancemaatregelen die mensen hoop kunnen geven.

Di Rupo roept de bevoegde EU-commissaris Antonio Tajani op om zijn plan voor de Europese industrie dit jaar al voor te stellen en niet volgend jaar zoals eerst aangekondigd.