"En ik die dacht een schouderklopje te krijgen"

Toen midden januari een haai opdook in de buurt van zwemmende en spelende kinderen op Bulcock Beach, Queensland (Australië), dacht Paul Marshallsea geen twee keer na. De Brit begaf zich in het water en dreef het dier met blote handen terug het diepe water in. Hierbij dreigde de haai even in het been van de heldhaftige redder te bijten. Maar het verhaal liep goed af en de beelden van de heldendaad gingen de wereld rond. Maar de werkgever van Marshallsea bleek minder onder de indruk.

Marshallsea en zijn echtgenote waren immers op ziekteverlof, recupererend van een burn-out door voortdurende stress op het werk. "Jullie werk is een monster geworden, dus neem best wat afstand", zou de dokter het koppel geadviseerd hebben. Dus veroorloofden ze zich een twee maanden durende vakantie bij vrienden in Australië.

Maar bij hun terugkomst in Merthyr Tydfil, Wales, wachtte hen nu slecht nieuws. Er zat immers een ontslagbrief in de brievenbus.

De liefdadigheidsorganisatie voor kinderen, waarvoor het koppel al tien jaar werkte, gaf volgende argumentatie voor het ontslag: "Ook al was u niet in staat om te komen werken, bleek u wel gezond genoeg om naar Australië te reizen. Bovendien blijkt uit beelden dat u een haai bij de staart genomen heeft en dat u bijna door hem gebeten werd, mocht u niet op tijd weggesprongen zijn. Voor ons betekent dit dat we geen vertrouwen meer in u kunnen stellen."

De 62-jarige Brit (zie kleine foto) reageerde ontgoocheld in The Telegraph: "Wetende dat het om een liefdadigheidsorganisatie gaat, zou je eerder verwachten dat ze me een schouderklop zouden geven, of me zouden bedanken. Maar ons ontslaan zonder enig overleg is ronduit walgelijk."

"Ik heb er nooit bij stilgestaan dat dat onderonsje met die haai me mijn job zou kosten. Mocht ik die kinderen niet gered hebben, dan zouden mijn vrouw en ik nog steeds een job hebben."

"Wat moet ik nu doen? Er is geen grote vraag naar haaienworstelaars hier in Merthyr Tydfil", aldus de man nog.

lees ook