"Kerk is een ngo als ze leer van Jezus niet verspreidt"

De nieuwe paus is vandaag zijn eerste werkdag begonnen met een privé-gebed. Ook vanmiddag stond nog een gebed op het programma, het traditionele gebed in de Sixtijnse Kapel in aanwezigheid van de 114 kardinalen die hem gisteren verkozen hebben.
AP2013

De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, had gisteren al aan de pers gezegd dat "de nieuwe baas" de agenda bepaalt. Maar zoals wel vaker in het Vaticaan, zijn er bepaalde tradities die gevolgd moeten worden.

Franciscus is zijn dag begonnen met een privé-gebed in de Romeinse basiliek van Santa Maria Maggiore Daar heeft hij zijn pontificaat aan Maria opgedragen. Vanmiddag ging hij voor in een mis in de Sixtijnse kapel, aan het altaar voor het wandvullend fresco "Het Laatste Oordeel" van Michelangelo. De 114 kardinalen die hem verkozen hebben, waren aanwezig. 

In zijn homilie lanceerde de paus een oproep tot zuivering van de Kerk en tot onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan Christus. Volgens hem is de kerk een soort ngo als ze de leer van Jezus niet verspreidt.

Volgens de Amerikaanse kardinaal Timothy Dolan heeft Franciscus aan de kardinalen gezegd dat hij op zijn eerste dag als paus een bezoek zal brengen aan zijn voorganger Benedictus.

Vrijdag ontvangt de nieuwe dan het volledige college van kardinalen in de prachtige Cappella Clementina.

De vorige paus, Benedictus, had vier dagen na zijn verkiezing een ontmoeting met de pers om de journalisten te bedanken voor hun belangstelling en ook Franciscus zal zaterdag journalisten en verantwoordelijken uit de communicatiesector ontmoeten. 

Zondag

Op zondag wordt de paus verwacht op het balkon aan het Sint-Pietersplein om de toeschouwers te zegenen, na twee zondagen waarop er geen paus was om de zegen uit te spreken. 

Twee dagen later, op dinsdag, het kerkelijk feest van Sint-Jozef, volgt de mis waarbij de paus ingehuldigd wordt. Die plechtige mis duurt de hele ochtend en gaat gepaard met veel pracht en praal. Er worden wel 200 afvaardigingen uit verschillende landen verwacht en ook duizenden gewone gelovigen, onder wie waarschijnlijk ook heel wat uit het geboorteland van de paus.