"Nieuwe kansen voor de kerk"

De keuze van de Argentijnse kardinaal Bertoglio biedt op verschillende manieren nieuwe kansen voor de kerk. Dat zegt Luc Van Looy, de bisschop van Gent. De verwachtingen zijn in ieder geval hoog gespannen.

"Er zijn heel veel nieuwigheden gebeurd de laatste tijd", zegt Van Looy. "Een eerste kans is het feit dat paus Benedictus ermee stopt, dat is iets nieuws Voorts hebben we nu iemand uit een heel ander continent, een heel andere cultuur en manier van regeren, ook dat is een nieuwe kans."

"Het feit dat hij een jezuïet is, is ook een nieuwe kans. Ik denk bovendien dat wij veel kunnen rekenen op het feit dat hij zoveel contact heeft gehad met de basis, dat hij samen met de armen en de zieken heeft geleefd. Dat zijn allemaal kansen die erin zitten, ze moeten natuurlijk wel waargemaakt worden", zegt Van Looy.

Over de mogelijke banden in het verleden van Bertoglio met de Argentijnse junta, kan Van Looy niet veel zeggen. Hij vindt het wel belangrijk dat de nieuwe paus ervaring heeft met concrete situaties,  bijvoorbeeld met de politiek.Hij heeft standpunten ingenomen.

Van Looy vermoedt dat de nieuwe paus duidelijkheid zal willen scheppen over de schandalen die de kerk de laatste jaren teisteren. "Hij zal de problemen niet uit de weg gaan, zijn persoonlijkheid is zo. En wanneer iemand duidelijkheid wil scheppen, dan zal er waarschijnlijk ook vooruitgang gemaakt kunnen worden, al blijft het verleden natuurlijk het verleden."

Van Looy beseft dat de nieuwe paus het tij niet alleen kan keren. "Daar zit nu onze verwachting in, hij moet een stevig team samenstellen. Als hij bekwame en professionele mensen rond zich verzamelt, dan is heel wat mogelijk", besluit van Looy.