"Vertrouwen van klant in Belfius is terug"

Topman Jos Clijsters van Belfius kon een nettowinst van 415 miljoen euro vorig jaar aankondigen. Ook keren weggelopen klanten en hun spaargeld gestaag terug naar Belfius, zegt hij. Een jaar eerder, in 2011, was de bank - toen nog onder de naam Dexia Bank België - nog achtergebleven met 1,367 miljard verlies.

"Het vertrouwen van de klant in Belfius is terug", zo opende CEO Jos Clijsters vanochtend blijmoedig de voorstelling van de jaarresultaten.

Hij gaf toe dat de bank nog niet alle klanten heeft teruggewonnen die tijdens de Dexia-crisis eind 2011 zijn vertrokken. Toen zouden klanten vier miljard euro aan deposito's hebben afgehaald. Vorig jaar heeft Belfius al 3,1 miljard euro nieuwe deposito's binnengehaald. "Het groeiritme is opnieuw normaal", aldus Clijsters.

Dat vertrouwen blijkt ook uit de cijfers. Zo kon Belfius vorig jaar rekenen op 2,458 miljard euro inkomsten en door een strikte kostenbeheersing bleef er daarvan 415 miljoen euro nettowinst over. Het jaar tevoren ging de bank -toen nog Dexia Bank België- voor 1,367 miljard euro in het rood.

Belfius wil de bonus gebruiken om de kapitaalbasis te versterken. Ook de blootstelling aan Dexia wordt verder afgebouwd. Het risicoprofiel van de bank is fel gedaald "omdat ze nu veel minder is blootgesteld aan - het noodlijdende - Dexia", klinkt het. Die zwakke plek kostte Dexia in februari 2013 nog 15,5 miljard euro, maar in december 2011 was dat nog 44 miljard. Tegelijk heeft Belfius de risico's verminderd door voor ruim 4 miljard aan obligatiefondsen uit de investeringsportefeuille van de hand te doen.

Belfius-topman Jos Clijsters concludeerde dat "de algemene financiële en commerciële positie van Belfius sterk verbeterd is sinds de overname door de Belgische overheid."

Hoofdzetel van Belfius geblokkeerd

De resultaten werden bekendgemaakt via een telefonische conferentie. Vanochtend hadden tientallen militanten van de socialistische en liberale vakbond een blokkade opgezet bij de hoofdzetel van Belfius aan de Pachecolaan in Brussel. Ze protesteerden tegen het besparingsplan bij de bank dat door de christelijke bond wel is goedgekeurd.

De twee bonden, BBTK en ACLVB, hopen met hun protest de plannen nog bijgestuurd te krijgen. De socialistische bond is niet tégen besparingen, maar eist dat ze evenwichtig verdeeld worden onder alle personeelscategorieën. "Willen we die bank een toekomst geven, dan moet ieder van ons een offer brengen", zegt topman Jos Clijsters in "Terzake". En hij is duidelijk: "Dat is iedereen, behalve de laagste lonen, onder de 45.000 euro."

Tegelijk willen de bonden een écht relanceplan ("we hebben de indruk dat men qua visie nog nergens staat") en eisen ze werkzekerheid voor het personeel dat bij Belfius blijft.

Morgen is een gesprek gepland tussen de vakbonden en de voorzitter van Belfius.