Borgerhout vreest voor geweld door extreem-rechts

Het districtsbestuur van de Antwerpse deelgemeente Borgerhout is ongerust over een aangekondigde betoging van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Die neofascistische groep wil op 1 mei komen betogen. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft die betoging voorlopig toegestaan.

Zelf wil De Wever niet reageren, maar de politie geeft alvast een positief advies. "In ons advies staat alvast dat de manifestatie vreedzaam lijkt", bevestigt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens tegenover De Morgen. "We hebben geen aanwijzingen om de aanvraag te weigeren." Vanavond laat burgemeester De Wever weten dat de betoging wordt toegelaten. "De toestemming kan nog op elk moment opnieuw worden ingetrokken als er te grote veiligheidsrisico's zijn of de initatiefnemers iets anders van plan zijn dan ze zeggen", zegt zijn woordvoerder.

"Het is duidelijk dat Borgerhout niet zit te wachten op een betoging van een extreemrechtse groepering die geen enkele band heeft met Borgerhout", reageert districtsburgemeester Marij Preneel (Groen, foto) in "De Ochtend" op Radio 1. Volgens haar is het duidelijk: de N-SA komt in Borgerhout betogen om te provoceren.

"Ik reken er dan ook op dat de burgemeester - als hij toestemming geeft - ervoor zal zorgen dat de politie de veiligheid van de mensen in Borgerhout maximaal zal waarborgen." Preneel rekent ook op het gezond verstand van de mensen in Borgerhout zelf "om niet in te gaan op de provocaties van de N-SA".

Ze wil dat de politie ervoor zorgt dat het op 1 mei niet uit de hand loopt in Borgerhout.

Geen doetjes

Het risico dat de N-SA-betoging ontaardt in geweld, is niet onmogelijk. De neofascistische groepering streeft openlijk naar "het Vierde Rijk".

Kopman Eddy Hermy (foto) is in 2002 en 2011 veroordeeld wegens aanzetten tot rassenhaat. Hermy was ooit actief in het extreemlinkse Amada, maar bekeerde zich in de jaren 70 tot het extreemrechtse gedachtengoed. Hij was onder meer actief bij de Vlaamse Militantenorde (VMO), tot die beweging werd verboden omdat het ging om een privé-militie.

In 1980 werd Hermy veroordeeld wegens zijn deelname aan een raid in commandostijl op de boekhandel "De Rode Mol", in Mechelen, waarbij de uitbaters gewond raakten.

De aanvraag voor de betoging is ingediend door Ruben Rosiers. Hij heeft nauwe contacten met onder meer de Italiaanse neofascistische groepering CasaPound.

Meest gelezen