Danneels opgetogen over nieuwe paus

Kardinaal Godfried Danneels is opgetogen over de nieuwe Argentijnse paus Franciscus. Danneels was de enige Belg op het conclaaf in de Sixtijnse kapel waar de paus is verkozen. "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet gelukkig zou zijn met de nieuwe paus", zei Danneels op een persconferentie in Rome.
Foto archief

Hij liet daarbij verstaan dat ook hij voor Bergoglio had gekozen. Dannees zei wat verbaasd te zijn door de korte duur van het conclaaf, maar niet over de keuze voor de Argentijnse kardinaal.Hij omschreef de nieuwe paus als een zeer sociale man met een eenvoudige levensstijl die altijd zichzelf is gebleven.

Danneels zei ook dat Franciscus zeer diep religieus is. Hij verwees daarbij naar de manier waarop de nieuwe paus gisteravond een indrukwekkende stilte op het Sint-Pietersplein tot stand bracht.

Franciscus

Danneels is ook erg onder de indruk van de naam van de nieuwe paus, een verwijzing naar Franciscus van Assisi. Dat is de patroonheilige van de armen maar ook de man die van God de opdracht kreeg om de kerk herop te bouwen.

De nieuwe paus heeft volgens Danneels een gelijkaardige opdracht.  'Ik denk dat de heropbouw van de kerk de opgave is van deze tijd", aldus Danneels. Volgens hem vormt de leeftijd van Franciscus, 76 jaar, daarbij geen probleem. "Ik vergelijk hem met Johannes XXIII. Die was ouder, maar heeft de kerk grondig hervormd".