Film "Rundskop" het vaakst illegaal verspreid

De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) heeft in 2012 7,4 miljoen illegale bestanden van het internet gehaald. Dat is bijna de helft meer dan het jaar ervoor. Wat de Vlaamse producties betreft, werd de film "Rundskop" het vaakst illegaal aangeboden.

"In navolging van muziek worden films alsmaar vaker slachtoffer van het illegale aanbod. Hetzelfde geldt ook voor boeken", klinkt het in een persbericht van de Belgian Anti-piracy Federation (BAF). In totaal werden vorig jaar maar liefst 7.470.020 illegale bestanden verwijderd van het internet, 44 procent meer dan in 2011.

Van dat illegale aanbod bestaat het grootste deel uit audiovisueel materiaal: 84 procent van de bestanden zijn films, tv-programma's en series. Ook Vlaamse producties worden vaker illegaal gedownload. De film "Rundskop" van Michael R. Roskam was afgelopen jaar het populairst.

Wat muziek betreft, werden in totaal 302.115 illegale bestanden verwijderd. Daaronder ook 9.535 albums en singles van Belgische artiesten. De Vlaamse artiesten die de top 5 vormen, zijn: Regi, Netsky, Deus, Kate Ryan en Aeroplane.

BAF haalt illegale websites van het net

Initiatieven om creatieve werken te beschermen, hebben een positieve impact op het legale aanbod, klinkt het in het persbericht van de Belgian Anti-piracy Federation. In totaal werden 21 illegale websites gesloten.

Zo werd eind 2011 de toegang vanuit België naar thepiratebay.org geblokkeerd. Het aantal Belgische bezoekers aan The Pirate Bay zakte het jaar erop met 79 procent.

Begin 2012 sloot de Amerikaanse FBI dan weer de toegang tot Megaupload (foto links) af. "Een recente studie heeft aangetoond dat de online aankoop van films met 7 tot 11 procent gestegen is na de sluiting van Megaupload", aldus de BAF.

Meest gelezen