Google betaalt 5,4 miljoen euro privacyboete

Google moet in de VS een boete van 7 miljoen dollar (5,4 miljoen euro) betalen omdat het Google Street View-project de privacy van computergebruikers heeft geschonden. De internetgigant geeft toe dat er fouten zijn gemaakt.

Tussen 2008 en 2010 reden zowat overal ter wereld auto's rond van Google die uitgerust waren met een camera. Zo kon Google Street View, waarbij gebruikers in mappen tot op straatniveau kunnen inzoomen, tot stand komen. De apparatuur van Google onderschepte echter ook paswoorden, berichten en andere persoonlijke gegevens van onbeschermde wifi-netwerken.

Dat leidde tot heel wat commotie. In de VS stapten 38 staten naar de rechter met een klacht tegen Google. In die zaak is nu een schikking getroffen. Google heeft afgesproken dat het zijn werknemers beter zal informeren over privacybepalingen en over hoe privacyschendingen vermeden kunnen worden. De internetgigant gaat ook een campagne sponsoren rond het afschermen van draadloze netwerken.

"We werken hard om privacy juist te benaderen hier bij Google. Maar in dit geval hebben we dat niet gedaan. Dat is waarom we snel onze systemen hebben verbeterd om de kwestie aan te pakken", zo geeft een woordvoerder van het bedrijf toe dat er fouten zijn gemaakt. Google moet ook een boete van 7 miljoen dollar betalen. Dat lijkt veel, maar voor een bedrijf met een omzet van meer dan 50 miljard dollar is het al bij al geen groot bedrag.

In ons land betaalde Google in 2011 al een minnelijke schikking van 150.000 euro omdat het de privacy van mensen had geschonden via Google Street View. In Nederland moest de internetreus 1 miljoen euro ophoesten.