Grondwettelijk Hof geeft De Gucht ongelijk

Volgens het Grondwettelijk Hof schendt de wet die de fiscus toelaat om bankrekeningen in te kijken, de privacy van de burger niet. Het hof geeft zo EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht ongelijk in een dispuut met de fiscus.

De kwestie was naar het Grondwettelijk Hof gekomen op verzoek van EU-commissaris Karel De Gucht (Open VLD). Volgens De Gucht kon het niet dat de bijzondere belastingsinspectie (BBI) in zijn bankrekeningen en die van zijn echtgenote was gaan kijken in een dispuut.

Het Grondwettelijk Hof oordeelt nu echter dat de BBI de privacy van De Gucht niet geschonden heeft en wel degelijk dat onderzoek mocht uitvoeren.

Daardoor gaat de zaak opnieuw naar het Gentse hof van beroep. Dat moet oordelen over de ruzie tussen De Gucht en de fiscus.

Concreet verwijt de BBI De Gucht dat die geen belastingen zou betaald hebben op een aandelenwinst van 1,2 miljoen euro. De Gucht ontkent dat.