Hans Bonte hekelt "falend beleid voor Brusselse Rand"

SP.A'er Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, neemt in een interview met De Standaard onder meer zijn eigen partij op de korrel. Hij zegt dat bepaalde problemen in zijn gemeente "voor een groot stuk het gevolg zijn van een falend beleid", meer bepaald op Vlaams niveau waar SP.A mee bestuurt.

Er zouden momenteel sympathisanten van Sharia4Belgium uit Vilvoorde meevechten in Syrië, "een onrustwekkend fenomeen" volgens Bonte. het gaat volgens hem om ontspoorde jongeren uit de moeilijkste buurten, en het gaat fout door een falend grootstedenbeleid, zegt Bonte.

De Vilvoordse burgemeester heeft het over een gebrek aan middelen om preventief te werken: "We hebben een schrijnend gebrek aan jeugdcafés, ontmoetingsruimtes en sportinfrastructuur voor jongeren." Voorts is er de schoolse achterstand, met haperende kleuterparticipatie, zittenblijvers, tuchtstraffen en schoolverlaters.

Bonte heeft het over "groeiende problemen in alle Randgemeenten", maar voegt eraan toe dat "Vlaanderen daar geen oren naar heeft en de kop in het zand steekt." Opvallend, want SP.A zit mee in de Vlaamse regering. Meer nog: ze heeft er de portefeuilles Stedenbeleid (Freya Van den Bossche) en Onderwijs en Jeugd (Pascal Smet) in handen.

Bonte wil zijn partijgenoten niet persoonlijk viseren, en zegt dat het om een probleem van de voltallige Vlaamse regering gaat. Het beleid van de Vlaamse regering gaat fout omdat het gebaseerd is op statistieken en gegevensbanken die de realiteit in de Rand volkomen verkeerd weergeven, argumenteert Bonte. Daardoor komen de extra middelen voor maatschappelijk kwetsbare jongeren niet in de juiste handen terecht. Vilvoorde heeft volgens hem meer en meer de kenmerken van een grootstad, maar wordt zelfs niet erkend als centrumstad, poneert Bonte nog. De Rand wordt "verwaarloosd", klinkt het verder als een duidelijke noodkreet.

Bonte heeft ook kritiek op de Vlaamse minister die bevoegd is voor de Rand, N-VA'er Geert Bourgeois: "Je zou van hem toch verwachten dat hij een extra inspanning doet voor die Rand?"