Hongarije verwerpt kritiek van de Europese Unie

De Hongaarse premier Viktor Orban ontkent de internationale kritiek op de grondwetswijzigingen die hij in zijn land wil doorvoeren. Volgens de EU bedreigen die het democratische model van Hongarije.

Premier Orban is al een tijd de gebeten hond in de Europese Unie. Hij wil absoluut een aantal wijzingen in de grondwet doorvoeren die het moeilijker maken om kritiek te uiten op de overheid of het land, ook in de media.

De Europese Unie en de Raad van Europa vinden dat die wijzigingen de vrije pers, de vrije meningsuiting en de democratie in Hongarije zouden kunnen bedreigen.

Orban vindt van niet en is niet van plan en is niet van plan om de aanpassingen af te blazen. Volgens hem is er geen enkel bewijs dat de democratie in Hongarije in gevaar komt en zijn de wijzigingen in overeenstemming met de Europese democratische waarden.

De meeste regeringen in de Europese Unie scharen zich evenwel achter de kritiek van de Europese Commissie. Toch ontkent Orban dat zijn land en regering nu geïsoleerd zijn in de EU.