Italiaanse pers verrast door keuze Bergoglio

De Italiaanse kranten tonen zich verrast door de keuze van de kardinalen voor de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot paus. Ze zien er ook een kans in voor de katholieke kerk om zich te vernieuwen.
AP2013

De linkse krant "La Repubblica" heeft als kop "De nieuwe kerk van paus Franciscus" en spreekt in haar editoriaal over een "revolutie in Sint-Pieters". Volgens de krant hebben de recente schandalen in de pauselijke curie de kandidatuur van de Italiaanse kardinaal Angelo Scola, nochtans een van de favorieten, de das omgedaan.

Volgens de krant gaat het om een "geografische en culturele omwenteling" die een tijdperk afsluit.

De Corriere della Sera zet in reuzenletters "De verrassing van Franciscus" op de voorpagina. In het editoriaal zegt de Italiaanse schrijver Claudio Magris dat de verkiezing van Franciscus ongetwijfeld een grote nieuwigheid is."We weten niet of hij het wil of kan doen, maar de natuurlijke stijl waarmee hij zich voorgesteld heeft aan de wereld, kan hoop geven op een echte, en geen retorische  verandering, van veel zaken die moeten en kunnen veranderd worden."

De krant "La Stampa" van de Fiat-groep zegt dat de kardinalen Bergoglio gekozen hebben omdat ze begrepen hebben dat de kerk nu meer dan ooit een signaal moet geven aan de wereld. De krant voegt eraan toe dat het waarschijnlijk geen toeval is dat hij de naam Franciscus gekozen heeft, een verwijzing naar Sint Franciscus van Assisi die dicht bij de armen stond.