Koorcomponist Vic Nees (77) is overleden

De Belgische componist en dirigent Vic Nees is overleden. Hij is 77 jaar oud geworden en overleed aan een slepende ziekte. Nees wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse koorcomponisten van Vlaanderen.

Vic Nees is de zoon van componist Staf Nees, die lange tijd ook stadsbeiaardier was in Mechelen. Hij kreeg de liefde voor muziek van thuis mee. Na zijn studies aan het conservatorium in Antwerpen verbindt hij zich in 1961 aan de toenmalige BRT, eerst als producer koormuziek en vanaf 1970 als dirigent van het radiokoor.

Van 1961 tot 1969 leidt Nees ook het Vokaal Ensemble Philippus de Monte in Mechelen en het Ter Kamerenkoor (1963-1965) in Brussel. Hij wordt verscheidene keren bekroond voor zijn composities en is regelmatig jurylid op internationale koorfestivals.

Nees schrijft daarnaast ook bijdrages in tijdschriften en verzorgt uitgaves van koormuziek uit heden en verleden. Hij staat bekend als een autoriteit in de Vlaamse koormuziek. In 2004 werd Nees nog bekroond met de Klara Carrièreprijs.

"Een momument in de Vlaamse koor- en muziekwereld"

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) betuigt haar innige deelneming aan de familie, vrienden en kennissen van Vic Nees. "Vic Nees was een monument in de Vlaamse koor- en muziekwereld", aldus de minister in een persbericht.

"Nees had de pedagogische kwaliteit om muziek voor jonge stemmen te schrijven en hij was een belangrijke vernieuwer van de religieuze koormuziek. Alle koren hebben werk van Vic Nees op hun repertoire staan."

"Zijn overlijden is een trieste dag voor Vlaanderen, maar dankzij zijn uitgebreide muzikale nalatenschap zal Vic Nees verder leven bij de talloze koorzangers en koordirigenten die onze regio zo rijk is", besluit Schauvliege.

Meest gelezen