Lommel herdenkt slachtoffers busramp Sierre

In Lommel is een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers uit de gemeente van de busramp in Sierre, een jaar geleden. Zo'n 700 mensen waren aanwezig op de sobere en ingetogen plechtigheid om de 15 kinderen en 2 volwassenen te herdenken.

Leerlingen van basisschool "'t Stekske" brachten een nummer voor hun overleden schoolgenootjes. Schooldirectrice Nicole Gerits las 17 teksten voor die geschreven waren door nabestaanden van de slachtoffers. Daarin werd vooral het gemis verwoord.

"13 maart 2012 staat niet alleen in ons geheugen gegrift, maar heeft ook een diepe kras gemaakt in ons hart", las de directrice voor.

Burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A) had een boodschap van hoop. "We moeten samen hoopvol naar de toekomst kijken", zei hij. "Samen staan we sterk." Hij had ook woorden van dank voor alle hulpverleners en voor de massale steun die de lokale gemeenschap in zijn gemeente heeft gekregen vanuit het hele land.

Op de plechtigheid waren een aantal hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, onder wie Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), vicepremier Pieter DE Crem (CD&V), Vlaams minister Ingrid Lieten (SP.A), Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V), CD&V-voorzitter Wouter Beke en gouverneur Herman Reynders.

In Lommel is ook een monumenten onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers. Het bestaat uit 17 palen die de 17 slachtoffers symboliseren, 's avonds belicht door 7 spots die de 7 overlevenden symboliseren. In elke paal zit een glazen koker waarin familieleden van de slachtoffers een positieve boodschap hebben achtergelaten. Tussen de 17 palen door liggen er 11 stapstenen, die de slachtoffertjes uit Heverlee en de twee overleden buschauffeurs symboliseren.