Mediaregulator geeft Vijf boete van 5.000 euro

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft SBS Belgium een boete opgelegd van 5.000 euro. De onafhankelijke toezichthouder van de Vlaamse audiovisuele media heeft dat gedaan omdat in het Vijf-programma "Weekendje Weg met Vijf" de regels rond productplaatsing niet zijn nageleefd. In het programma is volgens de VRM overmatige aandacht gegaan naar een aantal handelszaken en zijn ze specifiek aangeprezen.

Het gaat om een uitzending van het programma van 1 december 2012. In "Weekendje Weg met Vijf" bezoekt presentatrice Els Tibeau een aantal bezienswaardigheden en handelszaken in een bepaalde stad.

Volgens het mediadecreet mag productplaatsing onder bepaalde voorwaarden. Het product of de dienst mag geen overmatige aandacht krijgen en het programma mag niet rechtstreeks aansporen tot de aankoop of huur van goederen of diensten door die specifiek aan te prijzen. In de bewuste uitzending is volgens de VRM duidelijk sprake van overmatige aandacht. De omroep betwist dit niet.

SBS Belgium heeft een administratieve geldboete van 5.000 euro gekregen.