Netanyahu vormt nieuwe regering in Israël

Na anderhalve maand van onderhandelen heeft de rechtse premier Benjamin Netanyahu een regeerakkoord gesloten met drie andere partijen. Het gaat om twee centrumformaties en de erg nationalistische partij Joods Huis.
AP2012

Een regeringsvorming in Israël is altijd moeilijk omdat er meestal vier tot vijf partijen nodig zijn om een meerderheid te krijgen in de erg versnipperde Knesset of parlement.

Anderhalve maand na de verkiezingen is dat toch gelukt. Het rechtse blok van huidig premier Benjamin Netanyahu (boven) dumpt de traditioneel ultra-religieuze bondgenoten Shas en Verenigde Thora en kies voor seculiere coalitiepartners.

Netanyahu heeft nu een akkoord gesloten met Yesh Atid, de centrumpartij van tv-presentator en de grote overwinnaar bij de verkiezingen Yair Lapid (links) en met de meer linkse HaTnua van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni. Daarbji komt dat nog de radicale en nationalistische partij Joods Huis van de zakenman Naftali Bennett. 

AP2013

Religieuze partijen vliegen eruit

Zowel Lapid als Bennett waren de grote overwinnaars van de verkiezingen, voor de eerstgenoemde was dat zelfs niet verwacht. Premier Netanyahu was -vreemd genoeg- een verliezer. Zijn kartel Likoed-Beitenu viel terug van 41 naar 31 zetels. Nochtans had Netanyahu vervroegde verkiezingen uitgeschreven in de hoop van zijn positie te versterken.

De coalitie lijkt nogal verscheiden, maar heeft een belangrijke gemene deler: het gaat om seculiere partijen die de voorkeursbehandelingen voor ultra-religieuzen in Israël willen beperken. Nu moeten die orthodoxe joden niet naar het leger en genieten ze ook van grootscheepse financiering van hun instellingen door de overheid.

Een aanpak van de sociale armoede in Israël dringt zich ook op. Inzake de houding tegenover de Palestijnen en de Arabische wereld lijkt de regering echter verdeeld. Yesh Atid en haTnua willen meer toenadering, Likoed-Beitenu en zeker het radicale Joods Huis zijn tegen elke toegeving aan de Palestijnen.

De regeringsvorming is ook belangrijk, want binnenkort komt de Amerikaanse president Barack Obama op bezoek bij zijn bondgenoot. Obama zal daar wellicht aandringen om het vredesverdrag met de Palestijnen terug op gang te trekken.