Parijs en Londen gaan Syrische rebellen bewapenen

Frankrijk en Groot-Brittannië zullen op eigen houtje beslissen om wapens te leveren aan de rebellen in Syrië, als de Europese Unie weigert het wapenembargo tegen dat land op te heffen. Het Syrische regime spreekt over een schending van het internationaal recht.
AP2013
Een Syrische rebel met een raketwerper in de buurt van Maarat al-Numan.

Dinsdag had de Britse premier David Cameron al laten verstaan dat zijn land zich misschien van het huidige embargo zal distantiëren en wapens zal leveren aan de Syrische oppositie om te vechten tegen president Bashar al-Assad.

In principe buigt de EU zich eind mei over het wapenembargo tegen Syrië. Maar volgens Fabius willen Frankrijk en Groot-Brittannië dat die vergadering er vroeger komt. "We kunnen niet aanvaarden dat er momenteel een onevenwicht is, met aan de ene kant Iran en Rusland die wapens leveren aan Assad, en aan de andere kant rebellen die zich niet kunnen verdedigen", zo zei Fabius. In zijn ogen is een opheffing van het wapenembargo een van de enige overblijvende middelen "om de situatie politiek te doen bewegen".

In een eerste reactie zegt de Duitse regering dat ze bereid is om de kwestie van de wapenleveringen meteen aan te kaarten binnen de Europese Unie. Ook de Europese Unie is bereid om de discussie over het wapenembargo tegen de strijdende partijen in Syrië meteen te voeren. Het lijkt er dus op dat het uitzichtloze geweld in Syrië de EU aanzet om van koers te veranderen. Bij het geweld in Syrië zijn op twee jaar tijd al 70.000 mensen omgekomen en er zwerven miljoenen vluchtelingen door de regio.

"Flagrante schending internationaal recht"

In Syrië reageert het regime van president Bashar al-Assad furieus op de Frans-Britse plannen om het verzet te bewapenen. Volgens Damascus vormt die bewapening een "flagrante schending van het internationaal recht". Londen en Parijs zullen nu terroristen bewapenen, luidt het.

Een woordvoerder van de Syrische oppositie noemt de beslissing een "stap in de goede richting". De rebellen dringen al lang aan op bewapening vanuit het buitenland om het regime van Assad de genadeslag te geven.

Volgens Franse anonieme bronnen overwegen Parijs en Londen om luchtdoelraketten te leveren aan het verzet. Op die manier zouden de rebellen zich kunnen verdedigen tegen de vliegtuigen en helikopters van Assad, die nog altijd het belangrijkste wapen van het regime zijn.

Wapenleveringen aan de rebellen houden ook risico's in. Zo zou modern wapentuig in handen kunnen vallen van extreme moslimgroepen die ze dan weer voort zouden kunnen verhandelen of gebruiken voor terrorisme. Anderzijds zouden gerichte wapenleveringen het gematigde verzet kunnen versterken tegenover de salafistische groepen.