Parlementsvoorzitter haalt uit naar EU-leiders

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft een scherpe toespraak gehouden bij het begin van de top van Europese staatshoofden en regeringsleiders. Het parlement zal nooit een begroting met een tekort goedkeuren, zei hij tot de 27 betrokkenen.

Neem het parlement ernstig en begraaf u niet in besloten conclaven en onbegrijpelijke taal, hield hij de staatshoofden en regeringsleiders voor.

Ook drastische besparingen alleen ziet Schulz niet zitten. Hij vindt dat er ook geld moet worden gestoken in groei en tewerkstelling. Hij wees erop dat er 120 miljoen euro klaarligt waarmee nog niets is gebeurd.

De grote schuldenberg wijt hij aan nalatigheid. "Wij willen geen deficitaire Unie", zegt Schulz. Daarom zal het parlement de meerjarenbegroting terugsturen naar de Raad, zodat de kloof tussen toezeggingen en uitgaven eerst kan worden gedicht. "Eerst en vooral hebben we nood aan een verbeterde begroting", vindt de parlementsvoorzitter. 

Hij rekent op nieuwe cijfers over een drietal weken, en mogelijk op een compromis in mei of juni. De Europese leiders weten dus wat hen te doen staat.