Rode Khmer-beklaagde Ieng Sary overleden

Ieng Sary, de vroegere Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken onder het Rode Khmer-regime, is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. Tegen Sary liep sinds 2011 een proces voor het Rode Khmer-genocidetribunaal. Hij lag sinds 4 maart in het ziekenhuis, onder meer voor bronchitis en hartproblemen.

Sary en drie andere toplui van de Rode Khmer staan terecht voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Het radicaal-maoïstische regime onder leiding van Pol Pot wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van honderdduizenden mensen tijdens zijn bewind tussen 1975 en 1979.

Het proces loopt sinds 2011, maar werd al herhaaldelijk stilgelegd wegens ziekte. Een vonnis leek er nog niet meteen aan te komen. Sary's advocaat vraagt dat diens lichaam snel wordt vrijgegeven om door zijn familie te laten cremeren. Hij wil ook geen autopsie, aangezien dat volgens hem onnodig is en ingaat tegen de boeddhistische gebruiken.