RSS-lezer Google Reader verdwijnt binnenkort

Google Reader, een van de meest populaire RSS-lezers, stopt ermee op 1 juli. Dat heeft Google aangekondigd. RSS-lezers geven een overzicht van de laatst verschenen artikels op de websites die de gebruiker heeft aangegeven. De beslissing stuit op heel wat protest.

RSS-lezers waren jarenlang erg populair als dé manier om snel en overzichtelijk (nieuws)websites te volgen. Door de opkomst van Twitter en apps als Flipboard worden ze nu minder en minder gebruikt. Google haalt dat verminderde gebruik ook aan als de reden om te stoppen met Google Reader.

Toch zijn er nog veel fans en gebruikers van het programma. Op Twitter wordt dan ook fel geprotesteerd tegen het schrappen van Google Reader, dat veruit de populairste RSS-lezer ter wereld is. Er gaan ook al online-petities rond om het programma te behouden. Dat Google de beslissing nog zal terugdraaien, lijkt echter twijfelachtig.

Google laat weten dat gebruikers hun data, zoals de lijst van gevolgde websites, zullen kunnen exporteren. Alternatieve programma's zijn onder meer Feedly en Newsblur.