Twitterrecord van Obama houdt stand tegen paus

Ook op Twitter ging het gisteravond over weinig anders dan de verkiezing van de nieuwe paus. Zo'n 7 miljoen paus-tweets werden er verstuurd. Als grootste Twitter-event moet de verkiezing van Franciscus het wel afleggen tegen de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama.

De spanning rond de pausverkiezing liep de voorbije dagen hoog op. Toen er dan gisteren witte rook verscheen, leidde dat tot een stortvloed aan Twitterberichten. Op het piekmoment werden er 132.000 tweets per minuut gestuurd. De tweet "HABEMUS PAPAM FRANCISCUM" van het officiële @Pontifex werd daarbij op zichzelf al een kleine 70.000 keer geretweet. De account, die een tijdje inactief was, werd gisteren opnieuw opgestart met een schone lei.

Dat zijn heel veel berichten, maar een record is het niet. Bij de herverkiezing van Obama in november vorig jaar werden op het piekmoment 237.000 tweets de wereld ingestuurd. De hele verkiezingsavond was goed voor 20 miljoen berichtjes. Paus Franciscus zit daar nog ver vanaf. Al is zijn verkiezing nu wel goed voor een tweede plaats in de lijst van "grootste twitter-events".

Rond het moment van de bekendmaking van de nieuwe paus stonden er in de top 10 van trending topics, de meest besproken zaken op Twitter, 8 pausgerelateerde onderwerpen. En waar kwamen de tweets vandaan? Uiteraard voor een groot deel uit Argentinië (19 procent), het thuisland van de nieuwe paus. Maar op 1 staat toch de VS met 22 procent. Dan volgen Spanje (11 procent), Mexico (8 procent) en Brazilië (5 procent).

AP2013