Wat verwachten we van de nieuwe paus?

Alle Vaticaanwatchers moesten even slikken toen om 7 over 7 op woensdag 13 maart de naam van de nieuwe paus bekend werd gemaakt en de naam die hij voortaan zal dragen. Jorge Mario Bergoglio, Argentijns kardinaal, 76 jaar, zal zetelen als paus Franciscus.
AP2013

We weten nog weinig van de man. Wel dat hij conservatief is in ethische kwesties, maar dat mag niet verbazen voor een kardinaal. Dat hij kon samenleven met de Argentijnse kolonels in de tijd van de donkere jaren van de militaire junta.

Maar een paus, eenmaal gekozen, zorgt soms voor verrassingen.

Maar wat verwachten we van Franciscus I. Wat kan de paus doen om de ontkerkelijking terug te draaien, bijvoorbeeld (als dat nog kan in Europa). Of wat kan hij doen om het zwaar beschadigde imago (door de misbruikschandalen) van de kerk ?

Uw wensen

Wat verwacht u persoonlijk van de nieuwe paus? Wat moet en kan hij veranderen volgens u? Of is verandering uitgesloten? Kan de kloof tussen Vaticaan en gelovigen alleen maar groter worden?

Uw beschaafd geformuleerde en onderbouwde mening is welkom.

lees ook