"Indrukwekkend veel spuiten, spijtig genoeg"

In Antwerpen heeft de zogenoemde spuitenpatrouille vorig jaar 5.864 gebruikte drugsspuiten gevonden, een record dat maar liefst 20 procent hoger ligt dan in 2011.

De spuitenpatrouille is een initiatief van de Free Clinic, een begeleidingscentrum dat in heel Vlaanderen actief is. Twee maal per week trekt de patrouille, die bestaat uit een professionele begeleider en enkele vrijwilligers, door de Antwerpse straten op zoek naar weggeworpen spuiten.

Vorig jaar vonden zij maar liefst 5.864 gebruikte spuiten, met 20 procent meer een opvallende stijging tegenover 2011. "Het aantal gevonden spuiten is inderdaad indrukwekkend, spijtig genoeg", zegt Ivo Thery van de spuitenpatrouille. "Ik vermoed dat er meer niet-Belgen ook hun spuiten ergens achterlaten."

Vroeger slingerden drugsspuiten vooral rond in Antwerpen-Noord, maar sinds de verhoogde controles in die wijk verspreidt het fenomeen zich nu ook naar andere stadsdelen, zoals Deurne of Linkeroever.

Zowel de spuitenpatrouille als de Vlaamse Spuitenruil pleiten voor meer spuitcontainers in de stad waar druggebruikers hun naald veilig in kunnen deponeren. Momenteel loopt een proefproject in Antwerpen met drie van die containers. Daarin werden vorig jaar zo'n 12.000 naalden gedeponeerd. Via Spuitenruil werden nog eens zo'n 300.000 spuiten ingewisseld.