"Kardinalen in Rome meer down to earth dan De Wever"

Peter Mertens, voorzitter van PVDA+, is niet te spreken over de beslissing van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) om toestemming te geven voor een neofascistische betoging tegen PVDA+ op 1 mei in Borgerhout. "Zijn beslissing getuigt van een complete wereldvreemdheid", zegt Mertens in De Morgen.

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) wil op 1 mei, de Dag van de Arbeid, betogen in hartje Borgerhout tegen het extreemlinkse PVDA+. Het kreeg daarvoor gisteren de toelating van burgemeester De Wever. "Dat is geen waardeoordeel over N-SA, maar een afweging van de veiligheid. Er zijn nooit problemen geweest met deze groep in Antwerpen", klinkt het op het kabinet van De Wever.

"Onvoorstelbaar", reageert Mertens, voorzitter van het geviseerde PVDA+, in De Morgen. "Het N-SA is een verfoeilijke organisatie. Een bende skinheads die zwaaien met vlaggen waarop een swastika omgebogen is tot een drietand. Dat is toch duidelijk genoeg? "

Mertens heeft er naar eigen zeggen geen problemen mee dat er betoogd wordt tegen zijn partij of dat er een karikatuur gemaakt wordt van het partijprogramma. "Dat recht heeft iedereen. Maar er zijn grenzen aan de democratie, namelijk waar racisme, rassenhaat en fascisme beginnen."

De betoging moet verboden worden, zo simpel is het voor Mertens. "De beslissing van de burgemeester getuigt van een complete wereldvreemdheid. De kardinalen in Rome zijn meer down to earth. Zo'n neonazibetoging kan alleen maar problemen opleveren, De Wever gooit een lucifer in een sociaal kruitvat, hier komt miserie van, zeker."

Een tegenboging komt er niet, beklemtoont Mertens. "We zullen niet ingaan op provocaties. In de eerste plaats willen we ervoor zorgen dat de betoging alsnog wordt verboden." Hij is ook van plan het politieadvies, dat De Wever volgde, op te vragen.