"Niets doen is makkelijker, maar riskanter"

Precies twee jaar na het uitbreken van de crisis blijft de EU verdeeld over het al dan niet handhaven van het wapenembargo tegen Syrië. Britten en Fransen kunnen de andere lidstaten niet warm maken om wapens te leveren aan de Syrische rebellen.
AP2013

De kwestie van de wapenleveringen aan Syrische rebellen stond niet op de agenda van de top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders, die zich vooral gingen buigen over de eurocrisis.

Toch dook het embargo op, vooral onder druk van Frankrijk en Groot-Brittannië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is niet tegen een mogelijke levering van wapens aan de Syrische opstandelingen, maar wil wel eerst "alle consequenties laten onderzoeken".

Andere landen zoals Oostenrijk wijzen de opheffing van het wapenembargo tegen Syrië af. Zij vrezen voor nog meer geweld en chaos in Syrië. Oostenrijk levert dan weer enkele honderden VN-blauwhelmen die op de Golanhoogte een bufferzone bewaken tussen het Israëlische en het Syrische leger. Vorige week zijn een aantal Filippijnse blauwhelmen een tijdlang gegijzeld door een onbekende Syrische rebellengroep.

AP2013

"Niets doen, is nog veel riskanter"

De Franse president François Hollande, maar ook de Britse premier David Cameron zijn voorstander van het leveren van wapens aan de Syrische rebellen.

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat in Syrië het volksprotest tegen de Baath-dictatuur van president Bashar al-Assad uitbrak. Sindsdien is dat protest geëvolueerd tot een burgeroorlog die al meer dan 70.000 mensenlevens heeft gekost. Vier miljoen Syriërs zijn in eigen land of in de buurlanden op de vlucht voor het geweld.

Voor president Hollande kan die crisis niet blijven duren en moet de EU ingrijpen. Luchtaanvallen zoals eerder in Libië sluit hij uit, maar wapenleveringen aan de rebellen lijkt voor Hollande de enige manier om de impasse in de Syrische burgeroorlog te doorbreken.

Hollande geeft toe dat het gevaar bestaat dat de Europese wapens in verkeerde handen (lees: die van moslimextremisten) terecht zouden komen, maar we kunnen dat controleren, zegt hij. Niets doen, is volgens Hollande de gemakkelijkste, maar tegelijk de meest gevaarlijke optie, omdat die tot chaos en nog meer bloedvergieten zou leiden.

AP2013