"Samen de mis opgedragen en elkaar omhelsd"

Een van de twee jezuïeten voor wie Bergoglio zich onvoldoende zou hebben ingezet tijdens de militaire dictatuur in Argentinië, heeft zich later met hem verzoend. Dat zegt de man zelf in een mededeling op de website van de jezuïeten in Duitsland die vandaag gepubliceerd is.
AP2013
Francisco Jalics verliet Argentinië na zijn ontvoering en woont nu in Duitsland.

De twee jezuïeten Francisco Jalics en Orlando Yorio werden in 1976 in Argentinië ontvoerd en gemarteld. Pas na vijf maanden kwamen ze vrij. Er is veel discussie over de rol die toenmalig bisschop Jorge Mario Bergoglio gespeeld heeft in de hele zaak. Hij zou de priesters onvoldoende beschermd hebben. Yorio beweerde na zijn vrijlating zelfs dat Bergoglio hen had overgedragen aan de dictatuur. Bergoglio heeft dat altijd ontkend.

Francisco Jalics, een Hongaar, verliet Argentinië na zijn vrijlating en woont nu in een jezuïetenklooster in het zuiden van Duitsland. In een mededeling op de website van de Duitse jezuïeten die vandaag gepubliceerd werd, verklaart hij dat hij zich verzoend heeft met de nieuwe paus.

In 2000 reisde Jalics naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar Bergoglio toen aartsbisschop was. Dat gebeurde op vraag van Bergoglio zelf. Er was toen een verzoeningsgesprek tussen beiden. "Daarna hebben wij samen openlijk de mis gevierd en mekaar omhelsd."

Over de inhoud van het gesprek zegt Jalics niets, maar hij heeft zich naar eigen zeggen verzoend met de gebeurtenissen uit het verleden en beschouwt de zaak als gesloten. "Ik kan geen stelling innemen over de rol van vader Bergoglio in onze ontvoering. Maar ik wens paus Franciscus Gods rijke zegen voor zijn taak."

Orlando Yorio, de andere jezuïet die samen met Jalics ontvoerd werd, overleed in 2000 in Uruguay.