"Snelle behandeling kan hiv functioneel genezen"

Een snelle behandeling van mensen die met hiv besmet zijn kan tot 10 procent van hen "functioneel" genezen. Het virus is daarbij niet volledig verdwenen, maar het immuunsysteem van de mens kan het onder controle houden zonder behandeling.

De bevindingen komen van Franse onderzoekers die een groep hiv-patiënten volgen die gestopt zijn met hun behandeling en waarbij het virus niet opnieuw de kop heeft opgestoken.

Het gaat om mensen bij wie de behandeling met aidsremmers gestart is binnen de tien weken na de besmetting met hiv. Het virus bij hen werd bij toeval ontdekt, nadat ze voor een andere behandeling hun bloed hadden laten onderzoeken. Meestal wordt het virus pas ontdekt als de eerste ziekteverschijnselen van aids opduiken.

De behandeling met aidsremmers kan hiv onder controle houden, maar als ze wordt stopgezet, duikt het virus weer in alle hevigheid op. Dat is niet gebeurd bij een deel van de patiënten die vroeg behandeld werden.

Volgens dokter Saez-Cirion van het Pasteur-instituut in Parijs kan 5 tot 15 procent van de mensen die snel behandeld worden, functioneel genezen. Ze hebben nog altijd hiv, maar hebben geen behandeling meer nodig.

Vermoed wordt dat de snelle behandeling na de besmetting het aantal plaatsen in het lichaam waar het virus zich verstopt, beperkt houdt. Onlangs is er nog melding gemaakt van een peuter in de Verenigde Staten die functioneel genezen is van het virus, nadat ze vlak na de geboorte een behandeling kreeg met een verhoogde dosis van aidsremmers.