Amerikanen bellen meer achter stuur dan Europeanen

Meer dan twee derde van de Amerikanen gebruiken hun gsm achter het stuur. Dat is veel hoger dan in Europa. Dat blijkt uit een vergelijkende studie tussen de VS en zeven Europese landen, waaronder België.

De studie, gepubliceerd door het CDC (het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole- en preventie), vergelijkt het gebruik van mobiele telefoons door autobestuurders in de VS, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Daaruit blijkt dat 69 procent van de bestuurders in de VS belde met zijn gsm achter het stuur, en dat 31 procent sms'jes of e-mails las of verstuurde.

De Verenigde Staten scoren hier het hoogst, gevolgd door Portugal, waar 59 procent van de bestuurders de gsm gebruikt achter het stuur. Daarna komen Nederland (48 procent), België (46), Spanje (41), Frankrijk (40), Duitsland (39) en Groot-Brittannië (21).

In totaal hebben 33 Amerikaanse staten wetten die minstens jongeren en nieuwe bestuurders verbieden om te bellen achter het stuur. Slechts tien staten verbieden het voor iedereen.