Arbeiders Ford Genk aanvaarden sociaal plan

De arbeiders van Ford Genk aanvaarden het sociaal plan dat vorige week werd afgesloten. Ook een meerderheid van de arbeiders bij de toeleveranciers gaat akkoord. Het akkoord maakt de weg vrij voor de verdere productie van auto's tot 2014.

Een grote meerderheid van de personeelsleden van Ford heeft zijn stem uitgebracht in het referendum over het sociaal plan. Het plan werd met een meerderheid van 72 procent van de stemmen aanvaard.

Ook bij de toeleveranciers was er een grote meerderheid voor het aanvaarden van het sociaal plan. Bij SML waren er 70 procent ja-stemmen, bij Lac 76 procent, bij Syncreon 77 procent en bij Lear 86 procent.

Zelfs voor de vakbonden bij Ford Genk en vooral bij de toeleveranciers was de hoge score voor de aanvaarding van het sociaal plan onverwacht. "Een duidelijk signaal dat de inspanningen die we aan de onderhandelingstafel hebben geleverd, gewaardeerd worden", zegt Gert Steegmans, secretaris van de liberale vakbond. "We zijn zelf ook opgelucht dat de rust nu weerkeert en iedereen duidelijkheid heeft."

"We hadden zeker niet zoveel ja-stemmen verwacht", zegt ACLVB-collega Hasan Duzgun van toeleverancier SML. "Mensen waren de onzekerheid en de aanhoudende besprekingen rond het sociaal plan duidelijk beu."

Directie blij

Ook de directie is verheugd dat het plan is goedgekeurd. Ze kondigt aan dat ze van plan is om de productie van de Mondeo, de S-Max en de Galaxy volgende maandag te hervatten.

De directie ziet dit als een belangrijke stap om de voorraden van dealers opnieuw op te bouwen om aan de vraag van de consument tegemoet te komen. Het bedrijf herhaalt ook zijn wens om voertuigen in de fabriek te blijven produceren tot het einde van 2014 als er opnieuw een normale werksituatie wordt bereikt.

Ford blijft ook gesprekken voeren met de vakbonden van de bedienden van Ford Genk voor een sociaal plan voor deze werknemers.