Baarle-Hertog en Baarle-Nassau werelderfgoed?

De tweelinggemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau gaan een aanvraag indienen om erkend te worden als Unesco-werelderfgoed.

Beide gemeenten vinden de geografische puzzel van dertig enclave uniek. Die enclaves zijn ontstaan in de Middeleeuwen, toen eigendommen van hertogen en landheren verdeeld werden op basis van bloedlijnen en erfenis.

Alleen in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau zijn er zo 30 enclaves blijven bestaan. Dat is uniek in de wereld en moet dus beschermd worden, zegt Leo Van Tilburg, de burgemeester van Baarle-Hertog.

"Je krijgt daar echt geen geld voor, maar wij zijn een toeristische gemeente en op een gegeven moment moeten we de verschillen met een ander meer in de verf zetten", zegt Van Tilburg. "Als de carnavalstoet van Aalst op de Unesco-Werelderfgoedlijst kan worden geplaatst, waarom zouden die enclaves van Baarle-Hertog daar dan niet op kunnen?"